Företagslån till aktiebolag – hur fungerar det?

Idag är det väldigt vanligt att aktiebolag ansöker om ett företagslån. När man har ett aktiebolag behöver man inte oroa sig för att den personliga ekonomin ska kopplas samman med företagets. Företagslånet hamnar alltså således direkt på företagets ansvar och det är företaget som blir den juridiska personen. Med hjälp av ett lån kan du få ditt aktiebolag att växa sig större och på så vis bli mer lönsamt.

Så kan du använda företagslånet

Det finns flera orsaker till varför man som aktiebolag kan vara i behov av mer kapital. I de flesta fall handlar det om att man vill expandera bolaget, men det kan också handla om investeringar eller nya inköp. Lånen är specifikt utformade för att passa för de flesta behov som företag kan ha.

Två orsaker till lån är mer förekommande att andra. Det ena är, som ovan nämnt, att man vill få företaget att expandera. Både gamla och nya aktiebolag kan vilja få verksamheten att växa sig större. Är man i uppstartsfasen kan expanderingen betyda att man vill köpa in nya maskiner eller material. Ett äldre företag kan vilja låna för att utöka med nya tjänster eller ny marknadsföring.

Den andra orsaken till många företagslån är att det finns ett finansieringsbehov för att få hjälp att lösa ekonomiska svårigheter. Om ditt företag har många skulder eller går igenom en ekonomisk kris kan ett lån vara till stor hjälp. Det är dock viktigt att vara medveten om att lånet alltid måste betalas tillbaka till banken och det inkluderar eventuella avgifter och räntekostnader också.

Jämförelse och ansökan

Oavsett vad du vill använda ditt företagslån till bör du se till att jämföra långivare och banker innan du väljer. Hos Företagslån.io hittar du en bra tjänst för att jämföra företagslån. Att jämföra är kostnadsfritt och kan hjälpa dig att få fram det bästa lånet med de bästa villkoren för just ditt företag. Genom att använda dig av en opartisk jämförelsetjänst på nätet sparar du tid och pengar. Det är kostnadsfritt och du binder dig inte till någonting.

Viktigt att jämföra företagslån

När du har hittat ett företagslån till ditt aktiebolag är det dags att ansöka. Det enklaste och snabbaste sättet att ansöka är med hjälp av din dator eller mobiltelefon. Du börjar med att ange vad det är för lån som du vill ha och hur mycket pengar som du vill låna. Precis som när du ansöker om ett privatlån kommer en kreditupplysning att tas. I detta fall kommer det dock att tas på företaget och inte på dig som privatperson.

Personlig borgen

Det är inte ovanligt att banker vill att en VD eller ägare går i borgen för att lånet ska bli beviljat. Det betyder att personen i fråga kommer att bli betalningsskyldig för lånet om bolaget inte längre kan betala för det. Innan du går i personlig borgen kan det vara bra att kontrollera om det finns någon försäkring som kan täcka upp för dig om du plötsligt skulle gå i konkurs eller om något annat oväntat skulle inträffa. Ansöker du om ett mycket stort lån kan det också vara bra att kontrollera om du kan få begränsad betalningsskyldighet.