Hur fungerar SMS-lån och hur ansöker man?

SMS-lån kallas även snabblån och är enkelt förklarat ett lån utan säkerhet. Namnet SMS-lån är egentligen lite förlegat eftersom du inte längre ansöker via din mobil utan via nätet. När du tar ett snabblån behöver du inte lämna någon säkerhet i form av borgen eller liknande. Därför kan du inte heller låna lika stora summor som när du går via din bank. Dessutom har SMS-lån en betydligt högre ränta på grund av detta. Ett SMS-lån är därför bra om du råkar ut för en oförutsedd utgift eller liknande. Långivaren kommer aldrig att fråga vad du ska använda pengarna till utan det väljer du själv.

Så ansöker du

Det finns idag en uppsjö av olika företag som erbjuder denna typ av SMS-lån. På nätet hittar du flera jämförelsesajter där du kan hitta rätt lån för dig. En bra jämförelsetjänst för SMS-lån är HittaSMSLån som jämför massor av långivare. När du har hittat ett lån som du vill ansöka om kan du göra detta direkt online. Du börjar med att fylla i summan som du vill låna samt under hur lång tid du vill att lånet ska gälla. Du brukar kunna låna allt mellan 1 000 kronor upp till 100 000 kronor beroende på långivaren. I nästa steg får du fylla i personlig information, inklusive hur mycket du tjänar, samt uppgifter om dina nuvarande utgifter och övrigt som kan vara relevant.

När alla fälten är ifyllda skickar du in din ansökan till långivaren. De återkommer normalt inom 24 timmar på vardagar och ibland betydligt snabbare än så. Om de anser att du är kreditvärdig kommer de återkomma med ett förslag. Det kan hända att de ger ett förslag på en mindre summa om de inte tycker att din inkomst är tillräcklig. Du får sedan välja att godkänna detta erbjudande. Säger du ja så behöver du bara signera med hjälp av ditt mobila BankID. Pengarna betalas ut inom en bankdag hos de flesta långivare. Ibland kan du ha pengarna på ditt bankkonto inom en timme beroende på om du har samma bank som långivaren. Sedan får du fakturor där du betalar tillbaka lånet enligt överenskommelse.

Görs det alltid en kreditupplysning?

Ja, alla långivare är skyldiga att göra en kreditupplysning i samband med att du ansöker om ett SMS-lån för att se om klarar av att betala tillbaka lånet. Det ska inte misstolkas för ”lån utan UC”. Om en långivare använder Upplysningscentralen kommer det synas i ditt register att de har gjort en kreditupplysning. Har du många begärda kreditupplysningar under kort tid kan det skada ditt rykte. Därför erbjuder många långivare också lån utan UC. Det betyder helt enkelt att de använder sig av ett annat bolag när de gör kreditupplysningen. Creditsafe är ett vanligt exempel på dessa.

Sms lån och kreditupplysning

De flesta långivare säger blankt nej till dig som har betalningsanmärkningar men det finns ett fåtal som accepterar mindre summor. Det beror på hur långt tillbaka i tiden denna betalningsanmärkning ligger samt hur din nuvarande ekonomiska situation ser ut. Har du några aktiva skulder hos Kronofogden bör du inte ta ett SMS-lån, för att undvika mer trubbel.