Kreditupplysning

Kreditupplysning är en uppskattning av en persons eller företags framtida betalningsförmåga. Kreditupplysning bygger många olika faktorer som inkomst och tidigare betalningsanmärkningar. Kreditupplysning måste banker eller finansbolag ta på en privatperson innan de beviljar kredit eller lån. Annars är risken att privatpersonen hävdar att banken varit vårdslös som lånat ut pengar till denne. I princip kan banken gå miste om att få tillbaka sina pengar, det vill säga en domstol kan ogiltig förklara lånet eller krediten. En gäldenär, låntagaren, behöver i så fall inte betala tillbaka för att bli skuldfri.

Särskilda kreditupplysningsföretag samlar in data om privatpersoner och företag. Insamlade uppgifterna analyseras och säljs sedan till banker, finansbolag och företag.

Vad innebär kreditupplysning

Det pratas mycket om kreditupplysningar i lånsammanhang, och många ges rådet att undvika att dra på sig fler kreditupplysningar än absolut nödvändigt. Anledningen till detta råd är att för många förfrågningar hos UC kan leda till en sänkt kreditvärdighet. Detta är en anledning till att allt fler försöker hitta möjlighet att låna utan UC-kreditupplysning när de behöver ett extra tillskott av pengar på kontot. Det är nämligen inte upplysningen i sig som är negativ för kreditbetyget, det är just när upplysningen hämtas från Upplysningscentralen som betyget försämras. För att förstå det hela gäller det dock att veta vad en kreditupplysning egentligen är för något. Det ska vi reda ut nu.

Kreditupplysningen ger besked om inkomster och betalningsanmärkningar

I samband med att någon ansöker om att låna pengar, eller beställer någon typ av abonnemang, är det vanligt att en kreditupplysning görs. Men vad innebär då detta? Det innebär helt enkelt att företaget beställer en sammanställning över din ekonomi. De får bland annat besked om dina senaste taxerade inkomster, om det finns några betalningsanmärkningar registrerade och i vissa fall även vilka övriga skulder som finns i form av blancolån och krediter. Det sistnämnda är det dock enbart UC som tar med i sina upplysningar. Övriga kreditupplysningsföretag, som Bisnode och Creditsafe, brukar ha en mer kortfattad översikt som bara anger inkomster, betalningsanmärkningar samt ett utlåtande om kreditvärdighet. De har också egna bedömningar än UC när det kommer till kreditbetyg. I samband med lån är alla långivare skyldiga att inhämta en kreditupplysning. Detta för att säkerställa att lån inte ges till någon som redan befinner sig i en allt för svår ekonomisk sits.

Kreditupplysningen ger besked om inkomster och betalningsanmärkningar

Varför kan många upplysningar ge ett sänkt kreditbetyg?

Hur kommer det sig då att kreditbetyget kan försämras för den som har många registrerade förfrågningar hos UC? Det är egentligen inte så konstigt som det först kan tyckas. Många förfrågningar tyder på att personen som det gäller har sökt många lån och krediter. Det tyder på att ekonomin svajar, eller att det finns ett stort behov av pengatillskott. Det är naturligtvis oroväckande för en bank. Därför sjunker kreditvärdigheten i takt med många förfrågningar. Det problemet uppstår dock inte om upplysningen inhämtas från något annat bolag än UC. Värt att veta kan vara att en förfrågan hos UC kvarstår i ett års tid. Därefter rensas de bort. Om det har gått mer än ett år sedan upplysningar inhämtades om dig behöver du med andra ord inte oroa dig över att de ska ställa till problem för dig längre. Det är dock alltid en god idé att undvika att skicka in låneansökningar om du inte verkligen har behov av ett lån. Om du till exempel bara ansöker om lån för att se vilka räntor du blir erbjuden, så är det betydligt bättre att ansöka hos en låneförmedlare. Då tas bara en upplysning men du kan få erbjudanden från många olika banker. Om du å andra sidan bara behöver några tusenlappar, kan det vara klokt att låna av en långivare som hämtar sina uppgifter från Creditsafe eller Bisnode.