Smslån

Hur fungerar smslån?
För några år sedan pratades det mycket om smslån och ordet fick en något negativ klang. Det påstods att alla lån av den här typen ledde in i en skuldfälla. Ett av skälen till alla diskussioner var att det här var en relativt ny företeelse, och att många tog lånen utan att tänka efter innan. Idag har debatten blivit mer nyanserad, och det finns idag många aktörer att vända sig till för den som vill ta ett smslån. Om du är nyfiken på att få veta hur smslån fungerar ska du få mer information nu. Här ska vi titta närmare på frågan; hur fungerar smslån?

Ansök online eller via sms

En av de fördelar som gör att många väljer att ta smslån är att det är så enkelt att ansöka och att processen är så kort och går så snabbt. Första gången du ansöker om ett lån behöver du vanligtvis ansöka online via mobil eller dator. Du får ange hur mycket du vill låna, och i vissa fall får du även välja återbetalningstid. Ofta väljs den dock automatiskt baserat på hur stort beloppet du vill låna är. Därefter får du fylla i några grundläggande uppgifter som används för att kreditgivaren ska kunna avgöra om du bör få ditt lån beviljat.

Det handlar ofta om en enklare bild av hur stora inkomster du har och hur stora dina utgifter är samt din familjesituation. När du fyllt i signerar du med bank-id och du brukar få ditt svar på skärmen omedelbart eller inom loppet av någon minut. Man granskar dels de uppgifter du lämnat, men man inhämtar också en kreditupplysning för att verifiera att du har en ekonomi som tillåter dig att låna.

Sms vid nästa tillfälle

Att ansöka online är enkelt, och det tar bara runt en minut. Det går dock att spara ännu mer tid när du väl är en befintlig kund. Då kan du nämligen ansöka via sms. Ofta räcker det med att du skickar ordet låna tillsammans med önskat belopp till ett visst nummer, för att din ansökan ska tas om hand och du får sedan snabbt besked via sms. Enklare kan det väl faktiskt inte bli.

Snabb process

Snabbheten är något som de flesta uppskattar mycket med smslån. Som redan nämnts får du vanligtvis beskedet direkt i samband med din ansökan, antingen på skärmen om du ansöker via hemsidan, eller via sms. Hur lång tid det sedan tar innan pengarna betalas ut kan variera något beroende på vilken långivare du valt att vända dig till. Många betalar ut pengarna inom en timme under ordinarie öppettider. Om du har konto hos samma bank kan du då ha pengarna på kontot i samma stund som överföringen görs. Om du har en annan bank brukar det kunna vara så att pengarna kommer in antingen samma eftermiddag om överföringen görs före lunch, eller på morgonen dagen efter. Hur som helst så rör det sig ofta om betydligt kortare tid än när du tar ett vanligt lån.

Små summor

Utmärkande för den här typen av lån är att det vanligtvis rör sig om ganska låga belopp. Du tar inte ett smslån på 50 000 kronor. Det handlar ofta om lån från 1 000 kronor upp till 5 000 kronor, även om vissa aktörer har börjat erbjuda lån upp till 10 000 kronor. Från början var det vanligast med smslån på 1 000 – 3 000 kronor och pengarna skulle då betalas tillbaka inom 30 dagar. Även idag brukar det vara så att små lån ska betalas tillbaka inom 30 dagar.

Om det handlar om lite större belopp kan det ofta vara så att avbetalningen delas upp på två eller tre betalningar, så att lånet är fullt återbetalt efter 60 eller 90 dagar. Det har också blivit allt vanligare att de klassiska smslånen ersätts av så kallade kontokrediter. Här handlar det om något högre belopp, ofta mellan 10 000 och 30 000 kronor, där du också ansöker via nätet och blir beviljad en kontokredit. Du kan sedan ansöka om uttag eller ibland skicka sms när du vill göra uttag. Du kan göra uttag upp till din kreditgräns. Man kan kalla det en lite mer avancerad form av smslån som på kort tid blivit väldigt uppskattad.