Vad ska man ha för utbildning för att bil aktiemäklare?

Aktiemäklare har på senare år blivit ett populärt yrke som många vill ha. De närmaste åren förutspås det visserligen vara relativt svårt att få jobb inom denna bransch, just på grund av att så många intresserar sig för det, men för de som lyckas finns det goda förutsättningar till ett roligt och ständigt händelserikt arbete med bra inkomst. Många är intresserade av vilken utbildning som krävs för att kunna titulera sig aktiemäklare, vilket vi ska titta närmare på nu.

Olika vägar att gå

I grunden kan flera olika vägar leda fram till en aktiemäklartitel. Vissa utbildar sig till civilekonomer på högskola eller universitet, andra utbildar sig till civilingenjör med en industriell ekonomiinriktning. Båda vägarna fungerar utmärkt, men de behöver kompletteras med ett avklarat licensieringstest och en licens från SwedSec. Även de som väljer att gå någon annan utbildning måste klara ett sådant test och därefter få en licens utfärdad från SwedSec. Det är först när den licensen finns som du har rätt att arbeta som aktiemäklare.

En bra grund redan på gymnasiet

Många av de som tidigt bestämmer sig för att bli aktiemäklare väljer att gå Ekonomiprogrammet på gymnasiet. Redan där kan man skaffa sig en bra grund att stå på, som också ger behörighet till många av de högskole- och universitetsprogram som sedan kan bli aktuella att fortsätta med. Naturligtvis finns det även många som börjar sin bana på ett samhällsvetenskapligt program eller ett naturvetenskapligt program på gymnasiet, för att sedan komma in på ekonomiinriktningen först på högskolan. Känner man sig däremot säker på att det är aktiemäklare man vill bli redan i tidig ålder, finns det egentligen ingen anledning att inte titta närmare på just Ekonomiprogrammet. På så sätt kan man få börja studera de ämnen man är mest intresserad av redan i tidig ålder.